Optimus klarar Anlagsprovet i Viltspår

Den 19 April 2020 så klarade Optimus sin första start för Anlagsprovet i Viltspår. Vi var utanför Salem i skogarna och körde för ordförande i Stockholms Dreverklubb Jim Söderberg. Jim målade upp ett scenario om ett skadeskjutet rådjur och satte igång oss.

Pumba i spåret
Mitt i spåret så kommer vi till en stor svart nygrävd grop och Jim noterar lungt att det varit viltsvin här nyligen då det inte fanns där när han la spåret. Jag själv är inte lika säker på mina Ramboskills och förklarade tydligt att jag vänder vid första synen av Pumba och att han fick klara sig så bäst han kunde. Solidaritet i all ära men gris står inte på min lista av vad gott sällskap innebär.

 

Anlagsprov Godkänt
Optimus rullade sig lite extra i vissa delar av spåret för att dölja sin lukt och fick lite extra pepp i steget men höll sig till det jobb han hade framför sig. Han fick mycket beröm över sitt ringningsarbete som var metodiskt och med ett tydligt mål för att sig till klöven som han sedan vittrade sig in på direkt.

Varför Viltspår?
Eftersom vi bara tränat i 3 veckor blev jag själv lite överrumplad över hur bra det gick. Man ska inte underskatta våra hundars naturliga förmåga med att använda nosen – tom våra pansargrisen. Det är extra kul att se hur just Optimus njuter utav detta arbete. Han som alltid är så hyperaktiv och kan ibland vissa en viss stress i sin glädje utav lekbelöningar är under spårarbetet aktiv, fokuserad, och målinriktad > lite som en sökande torped men utan explosionen. Detta är något vi definitivt kommer att fortsätta med för just Optimus skull då jag ser hur mycket han får ut utav det mentalt, fysiskt och känslomässigt.

ANLAGSKLASS

Spårlängd 600 meter
4 Räta vinklar med minst 50 meter mellan vinklarna.
Cirka 15 m bloduppehåll på raksträcka.
Skanken ska släpas hela vägen utan uppehåll.
Om man är två som går spåret ska den som blodar gå sist.
Blodas 2-5 timmar före start.

Tiden räknas när man börjar bloda. Det går cirka 1/3 Liter blod till ett spår. Spårläggarkäpp med 2×2 cm, kontaktyta mot marken eller stänkflaska används. 1 meter mellan blodstämplar dock tätare de första tio metrarna. Spårlinan får ej överstiga 10 m. Avståndet mellan hund & förare ska vara minst 5 m. Vid svårframkomlig terräng får linan släppas eller fattas kortare. Föraren får stötta hunden med lågt tilltal. Om hunden fått tappt på grund av uppenbar viltstörning får föraren visa hunden tillbaks på spåret. Skanken läggs vid spårets slut, ej synligt dock utan att gömmas. Hunden behöver inte markera skanken men det ska gå att konstatera att den slutat spåra. Spårtiden får max vara i 30 minuter. För godkännande krävs att hunden visat utmärkt förmåga att följa spåret, arbetat i lämpligt tempo och inte behövt någon hjälp att efter tappt återfinna spåret (gäller inte viltstörning – se ovan). 

Translate »