kenneln

Våran kennel ligger belägen i Kallfors (Järna) strax söder om Södertälje.

Vi har en ca 1000 m2 inhängad grästomt  uppdelad i 2 nivåer med allt vad en småbarnslivstomt kan innebära.

Inne i huset finns 1 rum på nedervåningen som är avsett för hundar och valptiden. Under den tid valparna bor hemma hos oss blir detta rum Valprummet och endast valparna och tiken bor då i detta rum. Rummet är avskiljt med 2 st grindar.

Under den första ”neutala fasen” då valparna är nyfödda, blinda och döva hålls valparna inne i själva ”valplådan” på ca 1 m2 som står inne i valprummet så att valparna får en mysig miljö, inte kan vandra iväg från mamma och syskon för långt och hålls varma och säkra.

När valparna sedan efter 2-3 veckor börjar öppna ögonen och krypa runt öppnas valplådan och valparna kan krypa omkring i valphagen. På detta sätt får valparna i lugnt tempo utforska sin närmiljö. Fortfarande sover de tillsammans i valplådan på nätterna då den stora valphagen kan göra att valpen skulle kunna virra iväg för långt från tik och syskon under natten.

valpeummet

Valprummet är anslutet till hallen via dörr och ligger vägg i vägg med vardasgrummet så att valparna får en lugn miljö men ändå hör och utsätts för vardagens ljud.

Inne i valrummet finns valpanpassade leksaker och ett bitsäkert väggskydd så att valparna inte kommer åt saker som tapeter, elkontakter eller likanden.

Balansbrädor, pallar, plastlådor och liknande finns för att valpen skall känna sig trygg med olika underlag, att saker och ting kan flytta på sig och kan eka. Här finns även en bilbur med uppspänd grind så att valparna i egen takt kan bekanta sig med buren för att förhoppningsvis senare lättare kunna placeras i bur under bilfärden hem.

huset

När valparna pacerat övergångsfasen vid ca 3-4 vekors ålder börjar valparna komma in i vardagen hemma hos oss och en valphage är placerad i köket/vardagsrummet. Här får valparna nu sakta men säkert möte välden utanför, barn, vuxna hundar, dammsugare, tv med mera.

På nätterna sover de fortfarande i valprummet med tiken för att ge dem lugn och ro i den trygga miljö de växt upp i.

gården

Ute på tomten finns en flyttbar valphage som placeras efter väder så att valparna får njuta av väder beroende på årstiderna och möta utemiljön tillsammans med syskonen. 

Hela tomten är inhängad på ett sånt vis att valparna säkert kan få leka av sig och träna sina små kroppar efter eget intresse, kraft och initiativ.

valphagen ute

Translate »