Jeanette Johansson Wandell

– Kurser –

– Valpkurs Svenska Hundklubben
– Valpkurs Petra Stjärnfeldt, ”Om Hund”
– Ordning Reda Spår, Jan-Lennart Andersson, Svenska Hundklubben, Södertälje
– Rallylydnad, Susanna Emanuelsson, Södertäljes Brukshundsklubb
– Rallylydnad, Caroline Svärd, ”TrofastHund”
– Utställningsträning, Veronica Wolfsberg
– Utställningsträning, Saori Wohlin

– Utbildningar –

– Evolutionary Studies, Oxford University England
– Biology and genetics, Belmont Abbey College, USA
– Anthropology, Belmont Abbey College, USA
– Uppfödarutbildning, Svenska Kennel Klubben
-Ringsekreterare SHK pågående 2019

– Planerad utbildning ”Hundbeteende” på Högskola under hösten 2019

– Förtroendeuppdrag –

– Ledamot Central Styrelsen Svenska Hundklubben 2018
– En av grundarna till SCBK 2018
– Sekreterare SCBK 2018-2019
-Sittande i Avelskommitté Svenska Hundklubben 2019
-Sittande i Avelskommitté Svenska Continental Bulldog Klubben 2018, 2019

 

 

Jonas Wandell

– Kurser –

– Valpkurs, Svenska Hundklubben
– Valpkurs, Caroline Svärd, TrofastHund
– Fortsättningskurs Tävlingslydnad, Åsah Calvert, Södertälje Brukshundsklubb
– Ordning Reda Spår, Jan-Lennart Andersson, Svenska Hundklubben, Södertälje

– Utbildning –

– Ringsekreterare pågående SHK 2019

– Förtroendeuppdrag –

– En av grundarna till SCBK 2018
Svenska Continental Bulldog Klubben
– Ordförande SCBK 2018 –
Svenska Continental Bulldog Klubben
-Vice Ordförande Svenska Hundklubben 2019
-Sekreterare Centralstyrelsen Svenska Hundklubben 2019

- Om Oss -

Jeanette har levt med hund hela livet och har haft yorkie och golden retriever under sin uppväxt. Under sina universitetsstudier i USA 2003-2008 hade hon chihuahuer, och Amerikansk pitt bull som sällskapshund. Pitt bullen var totalt övertygad om att hon var en knähund!

Det var inte förens vi bestämde oss att skaffa hund när vi byggt vårt nya hus i Järna som tankar på hundsport och avel kom på tal första gången. Vi letade i nästan ett helt år efter rätt hund då vi ville ha så hälsosamma linjer som möjligt bakom vår kille (för vi var helt övertygade om att vi skulle ha en staffehane). Till slut snubblade vi över en annons en onsdagsmorgon i mars 2016 och det bar av till utkanten utav Sundsvall redan samma eftermiddag för att träffa uppfödaren på Fairy Jänta’s Kennel. Som för många hundägare var det kärlek vid första ögonkastet när vi träffade Optimus.  Sedan dess har det rullat på med kurser, utställningar, tävlingar, utbildning och nya vänner inom hundvärlden. Välkommen att kontakta oss om du har frågor om våra hundar eller avel.

- Utbildning -

Sedan den dag som Optimus kom hem till oss så har resan med hundträning, utställningar, rallytävlingar, uppfödarutbildning och påökning utav flocken bara rullat på. Vi lyssnar kontinuerligt på podcasts, läser litteratur och följer tränare som Michael Ellis med brinnande intresse och konversationerna om belöningsteknik kan gå rätt hett till här hemma, för att inte tala om vad recessivt anlag kan påverka olika avelskombination.

IMG_1741

Här på Nordic Canine är vi alla hundbitna och totalt övertygade om att hundlivet är bland det bästa som finns. Våra valpar växer upp i ett hus halvvägs ut på landet i Järna söder om Stockholm i en familj bestående utav fyra barn, två vuxna och en en liten flock utav hundar. Grannar kommer och går så hundarna får från en viss ålder bli väl socialiserade i kontrollerade former. Vi jobbar med miljöträning i hemmet så att valparna är förberedda så gott det bara går för både dammsugare, ljudnivå och att hanteras kärleksfullt.

- Avelsstrategi -

Då drömmen med en kennel grundade sig i kärleken till hunden som ras.
Fascinationen för avel däremot har utvecklats ju mer vi lär oss om den komplexa genetiken bakom avel för att få fram en så mentalt stabil och fisk hund som möjligt.
Vad är dominant och recessivt? Hur mycket påverkar miljö jämfört med arv? Intresset är stort och konstant under utveckling.

Det har tagit tid att hitta rätt avelsdjur då vi prioriterar:

– Sunda hundar: fri röntgade, ögonlysta och utan sjukdomar i flera steg bakåt.
– Mentalt stabila hundar: BPH och mental testade hundar med testade föräldrar.

De kombinationer vi letar att göra ska främja aveln utav den rasen i Sverige och hjälpa till att lyfta linjer, inte stjälpa.
Sund avel ger ett friskare och längre hundliv. Vi försöker få fram hundar utav rastypiskt godkänt utseende som är mentalt stabila och villiga att jobba.
Visst spelar utseende och skönhet en roll men trumfar inte hälsa eller personlighet.

Man kan inte göra mer än sitt bästa som uppfödare.
På det sättet genetik ärvs både latent/sekondärt och kan då slå igenom långt senare i linjerna så är man som uppfödare aldrig till 100% skyddad när det gäller de delarna det ej finns hälsotester för ännu. Men genom att göra alla hälsoundersökningar som är tillgängliga, få domarutlåtande och mentaltesta sin hund och därefter försöka uppväga sitt egna avelsdjurs svagheter med den tilltänkta partnerns styrkor så tror vi att man kan hjälpa rasen framåt i en positiv riktning. Denna balansgång kan trädas med framgång genom förnuftiga och logiska val mellan skönhet, bruk, och hälsa.