Egenskaper / Mentalitet

Staffordshire bullterrier är en ömhetstörstande, energisk, förarvek och humoristisk glädjespridare. Den är social, aktiv, intensiv, positiv och älskar full fart och visar det med intensiva glädjeyttringar. Samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och mysa. Det viktigaste är att få vara med, vilka aktiviteter som än bjuds. I den analys av rasens mentalitet som gjorts beskrivs den som en social och lekfull hund med ett visst mått av nyfikenhet. Uttalade rädslor eller aggressioner är ovanligt inom rasen. Staffordshire Bullterrier är fysiskt mycket starka och tåliga men man måste se upp med deras stora förmåga att inte visa smärta eller obehag. En Stafford har alltså lika ont som andra hundar men visar det inte på samma sätt. Klokt är därför att ofta se över sin hund efter “småskavanker”. Sträng kyla klaras inte så bra för den korta pälsen sätter vissa gränser, likaså är kallt strilande höstregn inget favorit-väder. Rasen har ingen specifik rassjukdom utan kan generellt sägas vara mycket frisk. Tikarna, grunden i all uppfödning,är utmärkta mammor med alla naturliga instinkter kvar.
 Sammanfattningsvis kan Staffords karaktäriseras som en särpräglad familjehund.

Nannydog

Stafforshire Bullterrierns bakgrund har lett till en otroligt människokär och fin liten varelse. Våra hundar har växt upp med fyra barn från nyfödda till mellandstaidet som valpar och de uppskattar barn mer än något annat (förutom boll kanske?). De både brottas, myser, tvättar och värmer barnen.

När man bevittnar hur Delta ser efter vår yngsta kille sedan han kom hem från BB med sin kärleksfulla natur då hon buffar, tvättar och värmer honom så känns det hela vägen in i hjärtat. Och Optimus lekfulla tackling och spontana brottningsmatch med vår pojke född 2012 som slänger sig ner på golvet i hälsning ger mer hjärtklappning för möblernas välmående än något annat.

Vakt

Visst låter de oss veta om någon kommer till dörren men vi ska vara ärliga > en tjuv skulle nog hälsas med pussar och viftande svansar hemma hos oss. Men ingenting vi skulle rekommendera någon att prova 😉

Rallylydnad/Lydnad

Det blir mer och mer vanligt att staffen syns i tävlingssammanhang på rallybanorna runt omkring i Sverige. Rasen blir mer och mer poppis hos de professionella rallyexperterna då kunskapen för rasen sprids. Med sitt stort lekintresse är det en lättmotiverad ras att jobba med och lära mycket. Våra staffar Optimus (Fair Jäntas Albin) älskar sin rallylydnadsträning till sådan grad att det kryper i kroppen på honom så fort han ser sitt retriver koppel. Delta (AmazingSpirit Gorgeous Goddess) likaså men istället för att vibrera som sin flockmedlem så viftas hennes långa vackra svans konstant i uppskattning utav förväntan och så går hon om med tassarna på mig för att dubbelkolla om det är hennes tur. Vi har kommit varandra närmare utav denna form utav träning och vi ser hur våra staffar njuter utav det.

Optimus (Fairy Jäntas Albin) har startat tävla i rallylydnad och lyckats skrapa ihop en 98p och 1sta placering hans första tävling och kommer debutera i tradtionell Lydnad under 2019.

Delta (AmazingSpirit Gorgeous Goddess) khar debuterat i rallylydnad med mycket glädje och framåtanda och kommer eventuellt att strata i Lydnad under 2020.

Agility

Med sitt intresse för leksaker och ofta mat som tidigare nämns gör ju staffen till en lättlärd och glad träningskompis. Deras explosiva fart och enorma spänst är dem till stor fördel inom agilityn. Det är mer vanligt än ovanligt dock att farten blir så pass hög att svängen tas ut lite extra. Ta en titt på agility tävlingarna på Rasspecialen under Gränna helgen varje sommar. 

Spår (Person/Vilt/Sök)

Vi har själva tränat personspår med vår staffehane Optimus (Fairy Jäntas Albin) och har tagit diplom i kursen men det gav inte samma wow upplevelse som Rallylydnaden och traditionell Lydnad samt de tyngre hundsporterna så som Drag weight, Flirtpole and Spring Pole. Det finns dock många hundägare där ute med mer erfarenhet och intresse som tagit sina staffar till höga nivåer inom personspår, sök och viltspår. Finns viljan så finns utvecklingspotentialen hos alla valpar! Lycka till!

Drag Weight och Drag Pull

Hemma så tränar vi Drag Weight (kedjor ute på grusvägar) för motion men aldrig testat Drag Pull. Staffen som ras passar utmärkt till dessa sporter. Vi rekommenderar er som är nyfikna att läsa/kontakta www.weightpullstockholm.se för mer information.

Translate »