Optimus Debut i Avancerad Rallylydnad

Den 6 mars 2020 gjorde Optimus sin första start i Avancerad klass i Linköping för domare Ida Wessberg tillsammans med Kyra. Vi har inte hunnit lägga upp resultaten men tänkte att det kanske var dags.

Start ett – platt som en pankaka

Första starten var herr Hype riktigt igång och vibrerade utav glädje då förväntan för lekbelöningen var på topp. Det blev för många små missar och matte gjorde ett grovt fel och gjorde samma handling som för Kyra och då dubbelgissade killen och den blev en -10p som kostade oss det kvalificerande resultatet. Insikten var att miljöträning och fokus är som alltid Optimus utmaningar i dessa lägen och att jag måste förbereda honom bättre.

Start två: kvalificerande resultat trots bollar i ”Frestelsen”

Under banan B, andra banan så hade de, hör och häpna, BOLLAR i frestelsen, som vi också var tvungna att gå förbi för att komma ut till ”MÅL” skylten – en knepighet jag aldrig stött på förut. Det var lite ”Varmt Välkommen till Avancerad Nivå”-stuket. När jag såg bollarna, en tennisboll så klart, fick jag den känslan att: ”Jaha då är det bara att åka hem!” då jag var övertygad om att grabben skulle ta båda bollarna och köra ärevarvet bland åskådarna och de andra hundarna. Men istället så gjorde jag det enda jag kunde komma på: fram med hans favorit bollar och ut och träna träna träna och visa honom att matte var det roligaste som fanns innan det var vår tur. Under banan så tittade han inte ens på honom > ett kvitto på att ens relation med hunden om den är stark kan vara viktigare än allt annat.

83p och kvalificerande resultat = bara två kvar nu till mästarklassen!

Varför tävla?
Vi får frågan ibland varför vi tävlar med våra hundar här på Nordic Canine’s Kennel då hundarna själva inte njuter eller bryr sig om tävlingen. Vi gör det för att utvärdera den mentala kapaciteten gällande inlärning och fokus samt hur miljöstarka våra avelsdjur är. Vår avel är inriktad på sällskaps djur men vi vill se om de hundar vi har i avel kan prestera efter 4h i bilen, 4h på plats i en stökig miljö under just de 2 minuterna jag ber dem om det > och de ska göra det med lugn, glädje och fokus. Samma glädje och lugn de ska ha när jag ber dem vara passiva på barnkalaset eller på kontoret där jag jobbar med över 500 barn och basketbollar varje dag i Täljehallen i Södertälje.

Det är också ett kvitto på att vår träning som de älskar utöver allt annat utförs korrekt > om jag får in backandet perfekt vid min sida och att sitt-ligg-stå görs utan en massa trampande och flytt. Tävlingen blir en utvärdering och en motivation till att göra det ännu bättre och för att få det ännu bättre klurar vi ut belönignar, upprepningar och kedjor som passar varje individ som bäst. Vi tar ofta hjälp utav Caroline Svärd på Trofasthund.se , Nina Stenibach på Kennel Glädjeruset, Annelie Frejås, och Susanne Emanuelsson på Södertälje Brukshundklubb. Fyra tjejer med enorm insikt i hur hundar fungerar, lär sig och tänker.

Slipa på detaljer
Nu pga av den pandemi som råder i landet har vi försökt se positivt på det och ta oss tid att åka runt till olika klubbar och tränat med flera vänner och olika hundar för att stärka oss i miljöstörningar och slipa på detaljer. Så fort träningsväskan åker fram så har jag en staffe på 18kg som springer efter mig och tjatar tjatar tjatar att jag är för långsam ut till bilen. Skönt att det inte bara är jag som har hyperaktivitet i kroppen här hemma 😉

Translate »