Optimus tar hem 1a Pris i Viltspår

Söndagen den 2 maj 2020 var det dags för första provet i Öppen Klass Viltspår för grabben här hemma. Vi hade klarat anlagsprovet bara två veckor innan men varför inte – vi kör! Även om vi inte skulle klara det så skulle det vara kanon för honom att komma iväg och få vara lite själva då det är valpkull, andra hundar och fyra barn hemma.

Spåret var lagt i en del av skogen där det fanns massvis med motionsspår och det har gått en massa hund under söndagen – någonting jag själv inte visste om innan. Med en väldigt hundintreserad nybörjare så var det ju en omställning mentalt.

Scenariot som målades upp denna gång var ett påkört rådjur på vägen framför villorna som sprungit in i dungen och vi skulle hitta det > någonting som tyvärr händer rätt ofta även nära bostadsområden.

Förutom ett extra ringningsarbete vid återgången som låg på ens tor bergshäll med varm vitmossa så satt spåret som smäcken. Ett tag tänkte jag  ”Vi spårar väl löptik?” då jag inte såg några skvallertecken som markeringar eller liknande. Men hans nos var i backen och Optimus kroppsspråk sa mig att det var blodspåret han jobbade på och inte tik. När han började tugga på klöven trodde jag själv först att han hittat en pinne då den var så maskerad under en trädstam > min förvåning bjöd på lite skratt från domaren som godkände oss på plats.

ÖPPENKLASS

Lite faktia om viltspår för er som är nyfikna… Godkänt anlagsprov krävs före start i öppen klass. Spåret ska ha legat i mellan 12-24 timmar och innehålla 3 stycken bloduppehåll på cirka 15 meter varav två vinklar. I den ena av dessa vinklar går spårläggaren utan ytterligare blodning tillbaka cirka 15 meter, vid sidan av det lagda spåret på raksträckan, och gör vinkeln där.

  • Skottprövning: 50 – 100 meter före spårslutet sätts eller läggs hunden. Domaren går ca 10 meter från hunden i spårets riktning och avlossar ett skott med hagelvapen eller startpistol. Skytten återvänder och visar föraren i vilken riktning denna ska fortsätta spåret. Viss iver kan tolereras men följande räknas som allvarliga fel: Uppenbar skotträdsla, okontrollerbar upphetsning, vägran att fullfölja spårningsarbetet. Spårtiden får max vara i 45 minuter.
  • För första pris krävs att hunden uppvisat godkänd skottreaktion, utmärkt förmåga att följa spåret, arbeta i lämpligt tempo, endast med stöd från föraren samt utan ingripande av domaren nått spårets slut inom föreskriven tid.
  • Utmärkt spårningsförmåga: Hunden spårar målmedvetet och spårsäkerhet och har endast ett par mindre tappter som den reder ut självständigt. Klarar vinklarna utan större svårigheter.
  • Lämpligt tempo: Hunden arbetar på i ett följsamt sätt i ett så lugnt tempo att den kan fungera effektivt i en riktig eftersöktsituation.
  • Självständighet: Hunden ska spåra utan för mycket stöd från föraren.
  • Stöd från föraren: Lågmäld uppmuntran då hunden spårat rätt.
  • Hjälp: Förarens återföring av hund till spåret, utan domarens medverkan, då föraren ser att hunden är på villovägar eller inte kan finna spåret.
  • Hund får avlägsna sig högst 100 meter från spåret innan ingripande görs av domaren.

Slutligen…
Vilken härlig känsla! Nu tar vi paus i 2-3 veckor innan nästa prov då valparna har krävt sitt och alla barnen behöver få sin tid. Sedan ska även Delta få påbörja sin karriär då om det är någon av våra hundar där hemma som kan använda sin nos så är det den tjejen.

Translate »