Igår på Gneska BK debuterade både Signe (SE VCH Nordic Canine’s Amazing Akila) och hennes dotter Ebba (Nordic Canine’s Greatest Gift) i rallylydnad tillsammans. Jag körde med Signe och Ebba med sin matte Linnea.
Signe 6:e plats & Kvalificerat
Signe visade att hon är väl utbildad omslöt och kunde fokusera till 110% när det var dags men saknar lite bakdelskontroll. Jag råkade sträcka kopplet som var för långt (-1p 3ggr) och ökade på tempot för mycket i 360° vänster två gånger -3p 2ggr) samt ett annat slarv så vi hamnade på 88p. Rundan kändes kanon och jag märkte inte ens det sträckta koppel men det syns på filmen.
Ebba 7:e plats och Kvalificerat
Underbara Ebba var klockren förutom en liten liten nos (-3p) sedan fick matte för sig att valda ett extra varv i 270 höger åt vänster. Det var skitsnyggt men kostade 10p och lite annat. Förstå hur långt de har kommit redan då Ebba precis fyllt 1 år.
Lugn och trygg och med en fantastisk kontakt!
Stort grattis till Nettan/Signe och Linnea/Ebba! Ni gör ett kanonjobb med era fina NC hundar och jag är så glad att ni är en del utav vårt gäng 💜
Rallylydnad Nybörjare
”Genom glädje, kommunikation och samarbete tar hund och förare sig igenom en rallylydnadsbana. Här får du en introduktion till hur det är att träna och tävla i rallylydnad.
Om rallylydnad
Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, dvs förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3–5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Det är från 12 och i den högsta klassen upp till 20 moment man utför. Banorna ser olika ut varje gång.
I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden och man utför övningarna i vänsterhandling (hunden är på förarens vänstra sida), vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir svårare och flera moment. Då ska även moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.” Källa Svenska Brukshundklubben
Träna rallylydnad
”För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Den ska även ha god kontakt med sin förare.
Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen. I rallylydnad belastas kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet.
Så här tränar du rallylydnad
Föraren behöver lära sig de olika skyltarna för att kunna träna momenten med sin hund. Man fortsätter sedan med korta enkla banor och försvårar undan för undan. Och all träning ska upplevas som rolig för både hund och förare. Belöningarna ska dugga tätt.
Vilka hundar kan träna
Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är ”pensionerade” i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.” Källa Svenska Brukshundklubben