L-KULLEN

SIRE: Derek vom Griefenseeblick

DAM: Pickwick Raija

Mer om Pickwick Raija ”Ipa”
Fröken Ipa är en riktigt härlig sällskapshund som bara ”hänger med på allt” enligt matte Sara. Hon älskar barn, sjyst mot andra hundar, lätt att hantera och otroligt valpkär. Jag har sagt, och skrivit, flera gånger att vi verkligen, verkligen ser framemot att få rå om henne här hemma när det börjar närma sig valpning så småningom.

Ipa är uppfödd utav rasens grundare Imelda Angehrn på Pickwick Kennel och heter i stamtavlan Pickwick Raija. Pickwick Kennel finns inte längre sedan Imelda har nu lagt ner sin verksamhet och det föds inte längre några Pickwick hundar. Från början var Ipa en fodertik hos Imelda men var tvungen att flytta tillbaka då familjen fick allergier – i samma veva ringde min vän och uppfödarkollega Sara ner till Schweiz på jakt efter en egen tik. Sara fick turen att importera Ipa under löftet att hon skulle gå i avel för att föra sina gener vidare i rasen.

Ipas mamma är vår egna CH Jr Ch Pickwick Xippie som hade en kull hemma hos Imelda från början. Vi visste redan då att Xippie skulle flytta hem till oss så det var en riktig ”vad världen är liten!”-känsla.

Ipas pappa är ingen mindre än världsdomaren Ginette Hufschmidts egna CH UCH Pickwick Zasky som vi fick träffa när vi var på plats hemma hos Imelda på hennes vackra gård 2019. Han är en otroligt trevlig hund med imponerande benstomme och huvud. Vi har letat efter hanar efter Zasky för att använda själva men får i detta fall kanske barnbarn genom Ipa. Dubbel jackpott med andra ord!  

Mer om Derek vom Greifenseeblick
Derek som är planerad pappa till kullen kommer från vår vän/uppfödarkollega Carmen Rappold-Humms kennel i Schweiz. Carmen har fött upp Conti i ett antal år och Derek kommer från hennes D-kull. Hon satt även med i CBCS avelskommitté under året som varit.

Dereks bror Darwin är pappa till vår H-kull. Vi är otroligt glada att få använda hans kullbror också i grunden till vårt avelsprogram. Derek är en kompakt hane som ändå ger ett balanserat intryck utan att vara för grov i min smak (men smaken är ju som baken – den är delad). Derek har precis som sin bror och resten utav syskonskaran väldigt bra bett, röntgen och allmänhälsa. En värdefull linje att få ta del utav då vi gör vårt bästa för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för våra framtida valpfamiljer i Nordic Canine Family.

Lite tankar bakom parningen

Ipas mamma och pappa, Xippie och Zasky, har varit två utav mina favorit Contisar utav alla de hundratals jag sett genom åren: både live och på skärmen. De har även ”the it factor” när det kommer till deras personligheter. Något som Ipa ärvt med råge och som vi sett bland flera utav hennes halvsyskon från vår egna E-kull efter Xippie här i Sverige.

Hälsan bakåt känns kanon då vi endast behövt komplettera med att Derek inte är bärare utav Cystinurie (läs mer om Cys i avsnittet ”Hälsa” i menyn). Det finns ingenting som heter ”en perfekt hund” men vi kan göra vårt bästa och försöka väga saker och ting emot varandra. Självklart är en hund mer än sin ledhälsa MEN det är viktigt att jobba med tydliga riktlinjer här för att ta oss framåt.

Vi tittar även på inavelsgraden som vi vill hålla nere så mycket som möjligt i vår avelsbas här i Sverige i våra egna kombinationer för att sprida DNA basen så mycket som möjligt. En av anledningarna vi här på Nordic Canine uppmuntrar andra uppfödare att importera själva istället för att köpa utav oss då vi behöver få in fler individer med varierad bakgrund.

Rasens bas är inte minimal som i en del andra raser men den är långt ifrån ”stor”  vi behöver värna om att bredda den i varje beslut vi tar. Det finns flera saker även här att väga in då jag då använder två bröder men till två obesläktade tikar. Jag tänker i mitt stilla sinne att hellre att två kullsyskon används en gång var än samma hund två gånger – men det är inte en regel utan undantag. En av de anledningar att jag försöker spara två hundar från varje kull inom Contin. För teoretiskt sett kan faktiskt två kullsyskon inte ens vara släkt genetiskt om de ärvt varsin halva utav sina två föräldrar. Statistiskt sett undrar jag om man någonsin hittat förutom i genetiskt manipulerade djur: ska leta efter den forskningen när jag får lite tid över! 

Köper man från utlandet förresten med sikte på att avla rekommenderar vi att man köper från kombinationer som hälsotestar, mentaltestar och mönstrar eller ställer ut sina avelsdjur för att få så bra grund som möjligt.

Vi hoppas på en hälsosam och trevlig kull som kommer skänka mycket glädje (och gråa hår) till sina framtida familjer. Är du intresserad utav denna kombination kontakta oss genom valpformulären här: https://nordiccanine.se/valpar/avelsprogram/

Varmt välkomna,
Jeanette

Stamtavlan kommer upp senare efter inseminering. Den finns att hitta online på SKK Avelsdata.

BLAZING BRIGHTNESS

BLISSFULL BUDDHA

BLOOMING BLOSSOM

BELOVED BELLE

BEOWULF THE BRAVE

- SENASTE KULLNYHETERNA -

- GALLERI -

Translate »