Neonatalaperioden – 0 till 14 dagar

Rörelsemönster

Under valpens två första levnadsveckor och de går i princip bara ut på att överleva om man får vara krass. Det rörelsemönster man ser är att den nyfödda valpen kan långsamt kravla runt med hjälp av frambenen och huvudet svänger från sida till sida. I första anblick kan det se ut som att valpens rörelsemönster är slumpartat men det finns ett syfte med det. I det vilda så gräver en tik sin lya och den är svagt skålformad – och med valpens rörelsemönster som cirklande i grunden kommer valpen alltid att hamna tillsammans med sina syskon i båtten utav lyan.

1 vecka gammal valp

ANATOMISKT

Valparna kan i den här åldern inte reglera sin egna kroppsvärme – och de kan med sina cirklande rörelse hitta sina syskon/mamma för värme eller för att skapa mer avstånd för att kunna svalka sig.

En annan sak man kan se anatomiskt är att frambenen är också bättre utvecklade än bakbenen. Detta kommer ifrån att valpen behöver ”mjölktrampa” intill tikens spene för att stimulera hennes mjölkproduktion.

valpens utveckling första 2 veckorna

HJÄRNANS UTVECKLING

Valparnas hjärnor och nervsystem är outvecklade vid födseln men just nu för den här kullen så sker det en snabb utveckling. De synaptiska kontakterna mellan olika nervceller sker, vilket leder till hjärnans förmåga att samordna och styra individens reaktioner grundas. Fram till sjunde levnadsveckan ökar antalet synapser (kopplingar mellan två nervceller i hjärnan) från ett par hundra till 12 000 hos en enskild nervcell enligt forskning – mitt ansvar under denna tid är att tiken och valparna får en näringsrik föda, lugn/trygg tillvaro och att de bit för bit utmanas med nya saker allt eftersom de utvecklas.

BLINDA OCH DÖVA

Under den neonatala perioden är valpens ögonlock är slutna och synnerven är inte tillräckligt utvecklad så den ser ingenting. Vilket kommer från att det inte är nödvändigt i ett vilt tillstånd, då lyan oftast finns på ett par meters djup och valpen inte lämnar den före ca tre veckors ålder under utvecklingsperioden. Valpen är även döv då hörselgångarna är slutna så valpen hör varken sina syskon eller sin mamma. Det betyder itne att det är knäpptyst i valplådan ska gudarna veta – det är konstant gnäll, bjäbb och pip där inne vilket är nödvändigt för att tiken ska veta om hon råkar lägga sig på någon valp eller vart de befinner sig om de skulle krypa iväg för långt.

LUKTSINNET

Luktsinnet är något som hunden är världskänd för – och det är ett utav de sinnena som är oerhört viktigt för den vuxna hunden. Hos valpen är det inte heller speciellt utvecklat och valpen känner inte doften av sin mamma som många tror. Valpen kan dock känna doften av några ingredienser i mjölken – en del forskning pågår för att se om en valp känna urskilja sin mors mjölk från andra tikars. De delar av hjärnan som har kontakt med luktnerverna är ännu inte speciellt utvecklade hos en valp under det neonatalastadiet.

SMAKSINNET

Här är valpen mer utvecklad – och jag tror personligen att det är för att kunna överleva och inte trycka i sig saker som kan finnas i lyan/valplådan som inte är ätbart/hälsosamt. Valparna suger intensivt på en stav doppad i mjölk eller köttsaft om man provar redan nu men skulle drar bort huvudet om det smakar beskt eller surt enligt forskningsrapporter. Något jag inte testat själv men är nyfiken på att undersöka i framtiden.

Translate »