Våran fodertik Märta (RLD N Zekeras Alabama Slammer) kör inte bara rallylydnad, släphare och utställning utav även agility med matte Erica @yourserica på instagram. Husse Linus är deras ”manager” brukar jag skämtsamt säga här hemma – han stöttar, agerar chaufför och är alltid vid deras sida. Linus syns inte så ofta i bild men han är en lika värdefull del utav den här trion och deras framfart i hundvärlden.
Stort jäkla grattis till er första pinne ni tre! Ni har utvecklats enormt mycket – så otroligt stolt över er. Pannben, tålamod och disciplin – och en massa, massa kärlek och respekt för varandra.
Sa här beskrev Erica deras vinst på sitt instagram konto:
”MIN MARTA. LIVETS FÖRSTA PINNE
Efter 2 hopplopp som inte alls gick bra samlade vi oss. Lekte massor innan start och gick in i agilityloppet med tanken ”nu leker vi loss och har sjukt kul”. Ett nytt tankesätt gav oss en andra plats och livets första pinne! Glädjetarar nu alltså #agilitystaffe ”
Det har bara börian på deras karriär på agilitybanan. De nöter på och NJUTER verkligen utav resan tillsammans. Delmålen de har satt att ta Pinnar är motivationsfaktorer som tänder dem till att jobba vidare och analysera sina resultat.
En viktig faktor som jag tror är grunden till deras framgångar är att Erica och Linus har alltid skattat deras vardagslydnad väldigt högt och vågat lägga ner tid på passivitet, stadga och kommunikation med deras staffe. Märta en en staffe med både energi och ego – hennes fina sidor kommer till sin rätta med ett kärleksfullt ledarskap som ser henne både som en individ och en del utav en helhet.
Fotograf för porträtt bild: @andersson.rawphoto
Actionbilderna 2,3,4: Proffsfotografen Rosita (efternamn och instagram konto läggs till här snart).
Agilityklass och hoppklass
”På agilitytävlingar brukar man springa agilityklass och hoppklass. Båda är hinderbanor men agilityklassen har med klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen. Varje balanshinder har kontaktfält som hunden måste sätta minst en tass på. På de flesta tävlingar har man både agilityklass och hoppklass. Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom (12 pinnar) och tunnel.”
Pinnar, agilitydiplom och certifikat
”I agility är pinnar något helt annat än vad de flesta tänker på. När agilityfolk pratar om agilitypinnar menar de resultat som kvalificerar hunden att tävla i högre klass. Det krävs 3 pinnar i varje klass för att flyttas upp till nästa klass. Även i klass 3 pratar man om pinnar men då syftar man på SM-pinnar. En SM-pinne är när man har placerat sig så pass bra i klassen att hunden har fått ett SM-kvalificerande resultat.
Agilitydiplom är en merit som agilityhundar kan erövra i klass 1 och 2. Agilitydiplomen kan erövras av alla hundar som får delta på officiella agilitytävlingar, några krav på exempelvis rastillhörighet finns inte. Det som krävs för ett agilitydiplom är 5 uppflyttningspinnar i agilityklass eller hoppklass.
I klass 3 delas det ut certifikat. Hunden behöver erövra 3 certifikat för att bli champion. I Sverige kan man bli agilitychampion samt agility(hopp)champion.”