Trubbnosinventeringen hos SKK tillsammans med ”Kyra”

Svenska kennelklubben bjöd in SCBK tillsammans med andra bracofyciala raser för att inmönstra och besikta våra hundar på utvalda platser runt om i landet. Denna träff är till för att utvärdera rasernas hälsoaspekter och variationer inom raserna. Detta arbete kallas för ”trubbnosinventering” och genomförs under 2019.

Vi ( jag Jonas , min fru Jeanette, och våra 2 yngsta barn ) begav oss till Svenska Kennelklubben här i Södertälje med våran Kyra (Asgards Pride Mipa) vars inventering Svenska Bostonterrier klubben anordnat tillsammans med SKK. Där möttes vi av en flock glada och jättefina terriers samt en massa kunniga och trevliga människor från klubben.

Inventeringsprocessen var uppdelad i 3 stationer där hundarna undersöktes och dokumenterades i olika steg.

Första stationen: Veterinärsbesiktning

En veterinär med anknytning till SKK genomförde andningstester, lyssnade på hjärtljud, undersökte näsborrar, ögon och mätte noslängden. Ett DNA test gjordes för analys av variation och DNA-knutna ärftliga sjukdommar.

Ett kvitto från veterinären beskrev Kyra som; ”En helt frisk och fantastisk hund utan anmärkningar”. Efter undersökningen diskuterades rasen; dess ursprung och syfte. Veterinären blev väldigt förtjust över att se en bulldog med så god hälsa, mentalitet och var mycket glad över att få träffa en hund ifrån våran ras på denna inventering.

Andra stationen: Exteriör beskrivning

På station 2 möttes vi av 2 kvinnor som tillsammans gick igenom Kyra centimeter för centimeter där de tog mått av alla slag. Noslängd, i förhållande till skall-längd, nosbredd, rynkor och nosveck dokumenterades, top-line, vinklar, tassar, mellanhänder, öronform och placering. Alla måtten dokumenterades noga. Beskrivarna tittade på pälsfärg, struktur och täthet, (Röd Sobel) kallade dom den och imponerades av hundens proportioner tillsammans med en ”lång” svans, typ av stop och välplacerade tänder på en ras med underbett. Sedan tittade man på hur hunden rörde sig under gång från flera håll.

Tredje stationen: Fotografering

Kyra fotograferades i olika vinklar och på olika sätt för att dokumentera hennes utseende, hull, nostryffel mm och vad kan man säga annat än att den tjejen gärna ställer upp på kort om man kanske kan få en Frolic eller två för jobbet. 😀

Jag måste säga att det var otroligt trevligt, både arrangerat och bemötandet från dessa väldigt kunniga och fantastiskt vänliga personer som arbetade under inventeringen som vi blivit inbjudna till. Vi pratade lite om vårat arbete om att få rasen godkänd hos Kennelklubben och de närvarande var väl medvetna om att det låg på avelskommitténs bord att se över när de nya rutinerna för rasgodkännande hos SKK var satta i bruk.

Jag vill passa på att tacka SKK för arrangemanget och att vi blev inkluderade i detta arbete då vi sätter stort värde i hälsosam hundavel av dessa underbara raser.

Jonas Wandell
Ordförande – Svenska Contiental Bulldog Klubben

Translate »