Märta tas ur avel – svåra beslut

Ta en kull på en tik som är friröntgad, clear DNA-mässigt, har ett kanon BPH och en mentalitet till vardags som är utöver det vanliga. En tik som tävlar rallylydnad, ställs ut med Excellent och nu tävlar och tränar agility med flair och utan problem. En tik som har jätte, jättefin hud och päls och så frisk en aktiv och nyfiken staffe kan vara OCH som visat sig vara en klockren mamma… Ja vilken uppfödare drömmer inte om det?

Märta tas ur avel

Beslutet var hur enkelt som helst i slutändan – men jag sköt upp på det i 2 år.

Vad jag har velat fram och tillbaka. När man har veterinärer som säger att livmodern är superfin och att med rätt hane så kommer allt att gå bra så blir man tveksam fast att ens magkänsla säger någonting helt annat.

Men till slut, när det gällde att ta ett beslut, så kan vi inte annat än att plocka ut Märta ur avel då omständigheterna kring hennes förra valpning var sådana att vi inte vågar oss på en till kull för Märtas egen skull. Vår prioritering i det här läget är solklart och utan tvekan hon som individ. För tänk om veterinären har fel? Oh well, ingenting tänker förlora sömn över. 

Det här var det enda rätta!

Svårt första valpning

När Märta var dräktig sist visade röntgen endast två valpar. Hanen som kom ut först kom bak-och-fram och upp och ner och han satt stenhårt fast. Han var enorm trots att hon fått lika lite mat som innan hon var dräktig så fort vi förstod att det endast var två valpar för att de inte skulle bli så stora. Men Märtas linjer har maffiga huvuden och det hade även han. Lillgrabben satt fast i 17 min med spräckt fostersäck och trots att vi gjorde HLR efter att vi drog ut honom i nästan en 15 min fanns det ingen chans att han skulle vakna.

Lillasyster Kira kom aldrig (visade sig att hon inte lossnad från livmodersväggen alls) och då åkte vi in direkt till veterinären där de konstaterade att de måste ta ut henne men att Märtas andning hade påverkats så pass att jag fick välja om de skulle rädda valpen eller vänta 10 minuter för att hennes andning skulle lugnas och hon kunde sövas mer säkert. Vi valde då i den stunden direkt att vänta hellre 20 minuter än att riskera Märta med en sövning.

Vårt mirakel

Jag minns som om det var igår när jag sitter och stirrar in i väggen i vårt rum och de kommer in med en kuvös med Kira i och hur jag brister ut i gråt. Hon var vårt lilla mirakel vår Kira just då, RLD N RLD F Nordic Canine’s Flawless Fairytale.

Märtas arv lever vidare

Märta var en kanonmamma och Kira fick en speciell uppfostran då hon följde med överallt och bars omkring som en handväska och hängde med alla våra hundar i huset till vardags.

Kira har mycket utav sin mamma i sig men ännu mer utav pappa Mario och morfar Optimus i kroppen. En mer högbent version utav sin mamma men med hennes underbara uttryck och lättlärda sinne kombinerat med sin pappas lugn och med båda föräldrarnas mod.

Så tack Märta för allt du har gjort för oss som familj och som kennel. Ditt arv lever vidare och vi kommer värna om det och tack Erika och Linus för att ni ser till att hon får leva ett rikt hundliv där ingenting prioriteras över hennes rätt att vara HUND. Ni är helt fantastiska!

Translate »