Kennelträff 2022

Årets kennelträff var en smash-hit! Det är sådana här tillfällen jag känner hur hjärtat bara spricker utav stolthet och glädje över alla våra små krabater. Här kommer det både bilder utav Anna-Erica Andersson, filmer och ett försök att beskriva vårt häng idag.

FEMKAMP PÅ DÖDLIGT ALLVAR

Den efterlängtade femkampen (som Nettan och Inger hade planerat till perfektion) gick utav stapeln till folkets jubel. Till hundarnas stora skadeglädje fick alla människor köra agility precis som dem, fånga godis med munnen som kastades utav en annan person, och samarbeta med fotgåendet med ett ägg på en sked i munnen för att nämna några grenar. Gud va vi skrattade. Det märks att Midsommarafton inte firats på traditionsenligt sätt de senaste tre åren och vi ligger efter i vår lek.

Det roligast att se var hur alla hundar kunde umgås i hallen under hela femkampen på ett härligt och lugnt sätt – det var som om när alla människor slappnade av så slappnade hundarna av.

NORDIC CANINE'S VANDRINGSPRIS 2022 GICK TILL...

…Erica, Linus med staffen Märta efter ett grymt jäkla bra år bakom sig.

Motivering:

”Årets Vandringspris går till en NC familj som har gjort så många rätt man bara kan från början men har ändå försökt att utveckla sig och ta nya utmaningar. De här förkovrat sig inom nosarbete, tränat passivitet där det har behövts, tagit konstruktiv kritik med en härlig attityd och inställning, utvecklat sin tjejs bästa sidor inom agilityn och fått fram en hund som varit en underbar mamma. Vår ”röda” Märta har alltid varit en riktigt bra hund, men efter det här året har hon blivit en fantastisk staffe!”

Grattis Erica, Lius och Märta. Vilket jobb ni gör och vilket härligt liv Märta får leva.

 

UTSTÄLLNINGSTRÄNING MED SAORI WOHLIN

Dagen till ära hade vi hyrt in Saori Wohlin för utställningsträning. I 1.5h introducerades, förklarades och tränades utställning. Jag tror det var ett stort uppvaknande för många hur mycket träning en riktigt bra utställningshund behöver:

  • Impulsivitetskontroll
  • Kontakträning
  • Förståelse för att belöna rätt saker
  • Glädje
  • Samarbete
  • Förståelse för position
  • …och mycket mer.

Även om inte ens hälften utav deltagarna någonsin ställer ut sina hundar så fick de en inspirerande stund och skolning utav Saori. Tre ekipage börjar redan sikta in sig på att debutera i Gimo – så coolt att se hur nya intressen tänds. Efteråt tror jag hundförarna var mer trötta i huvudet än hundarna!

Saori valde ut Rickard Åkerberg och Blanca (Nordic Canine’s Duchess) som det ekipage som tog störst steg framåt och de tog hem priset som ”Dagens Showhund”.

 

INLÄRNINGSTEORI

Som vanligt när jag är i farten tvingade jag alla att lyssna på 30 minuters snack om inlärningsteori och belöningsteknik. Vi tittade på associationsinlärningens pedagogik (klickerträning eller användning utav ett markeringsord). 

1. Tajming: din tajming med ditt ”RÄTT” ska vara precis när hunden erbjuder det beteendet du är ute efter.

2. Belöningsplacering: försök placera din belöning där det hjälper dig så mycket som möjligt att befästa beteendet. EX: i ett sitt belöna hunden i sittet när det är just så som du vill ha det.

3. Belöningsfrekvens: hur ofta ska jag belöna min hund beror på hur långt vi har kommit. Vi vill ha så få misstag som möjligt och öka våra kriterier/krav allt eftersom.

4. Vad för sorts belöning ska jag använda? Jackpott belöning? Lugnande belöning? Hög intensiv belöning.

Dagens sångfågel, blodhund, show hund och studsboll

Varje år delar vi ut pris till några hundar som utmärkt sig under dagen. Både på ett humoristiskt sätt som ändå är glatt och positivt.

Dagens Sångfågel gick till Ida’s kvittrande Nordic Canine’s Gloriors Genesis ”Freija” som sjöng efter mamma som en svala varje gång Ida lämnade henne. Efter halva dagen så hade fröken fattat att det var ändå rätt ok och tog det härligt lugnt. Kira och Meya gav henne dock ”a run for the money”.

Dagens Studsboll gick till Petras snygga Nordic Canine’s Domino ”Tellus” som fick Saori att le med hela ansiktet utav hans härliga hälsning och mysiga personlighet. Petra suckade djupt att han inte kunde behålla lugnet men samtidigt – va skönt med en hund som tog allt med ett glatt humör och härlig humor utan att det fick överspel.

Dagens Blodhund vann Therese och Jimmis härliga Nordic Canine’s Helix ”Tristan” som röjde rutan efter godiset i FemKampen med en otroligt fart.  Både morot och köttbulle fick samma behandling.

Dagens Show Hund valde Saori ut och tilldelades Rickard och hans vackra Blanca som blev bättre och bättre för varje minut. Fröken är lika intelligent och lättlärda som sin mor säger jag själv som inte alls favoriserar… 

SAMMANFATTNINGSVIS

Summa summarum är att vi hade riktigt kul, blev drillade utav Saori, och skapade djupare vänskapsband. Tack alla dåraktigt underbara #NordicCanineFamily familjer för idag. Det finns inga som ni!

Extra stort tack till Anna-Erica Andersson för alla fantastiska bilder. Bilderna är minnen för livet för oss alla.

/Jeanette

Translate »