Fredagsmys för A-Kullen

Fredagsmys för A-kullen här hemma hos oss innebar miljöträning och socialisering utomhus och inne i huset tillsammans med flocken. Man behöver inte så mycket mer för att känna lugn i själen som hundägare 🙂

Vi försöker först och främst se till att våra valpar växer upp i en trygg och stressfri miljö och att de samtidigt pö om pö får upptäcka nya saker i deras omgivning. Det finns ingenting påtvingat eller påskyndat då valparna lever med oss i vår vardag.

Till denna vardag tillhör våra fyra barn i åldrarna 1, 2, 7 och 9 år som rör sig och låter som barn i den åldern gör. Samt så finns det pappa Optimus, en fullvuxen staffehane på 3.5 år som är en riktig mysfarbror med små valpar, lekfulla 1 år gamla Continental Bulldogen Kyra, 1.5år gamla staffetiken Delta och erfarna mamma Stjärna.

När det gäller valpuppfostran är Stjärna guld värd. Att få ha en tik som varit mamma flera gånger innan är en lyx vi njuter utav och är otroligt tacksamma Veilabakkens Kennel för. Enligt Försvarsmaktens 700h studie visade det sig att tikar som varit mamma flera gånger uppfostrade valpar med bättre av- och på- knapp jämfört med de tikar som har få kullar. Detta är anledningen till att de själva använder samma tik flera gånger – för att få mer lätt anpassningsbara valpar.

Våra valpköpare dyker upp titt som tätt och tillhör i princip familjen redan. Deras närvaro har varit speciellt uppskattad när det kommer till hanteringsträningen. Samtidigt ger de den där extra uppmärksamheten till mamma Stjärna.

Vår vardag är ett ”ordnat kaos” där valparna inte tvingas till en massa nyheter. Utan det kommer naturligt allt eftersom de utvecklas. De får erfara olika och varierade underlag som plast, parkettgolv, gräs, asfalt, skateboards, krypa genom tunnlar, utsättas konstant för plötsliga ljud, olika former utav hundar, människor i alla åldrar och storlekar och mycket mer.

Genom att hålla ett lugnt tempo och upptäcka världen tillsammans under denna viktiga utvecklingsfas en valp genomgår i åldern 3-12 veckor (flyttar från oss v.8-9) så hoppas vi på att ge våra små svansbarn en så bra start som möjligt i livet som deras nya familjer kan bygga vidare på.

https://nordiccanine.se/wp-content/uploads/2019/07/img_4217.mov

Filmen är från dagens bus utomhus där vår Continental Bulldog Kyra tar hand om småttingarna medan Stjärna myser utanför.

Translate »