Fodervärdsläger 2022

Årets Fokus – Vardagslydnad

Under årets Fodervärdsläger hyrde vi en gård och Hundtränaren Johan Andersson på ”Fria Hundar” för att få ett annat perspektiv på saker och ting. Så en heldag med gammal hederlig vardagslydnad stod på schemat.

Diego och Emelie fick till sin kontakt i ”vänta”.

Fokuset låg på kommunikation och relation där vi grottade ner oss i:

 • …följsamhet utan att använda koppel,
 • …inkallning,
 • …läsa hundens kroppsspråk,
 • …premack,
 • …extern belöning,
 • …hundmöten,
 • …passivitetsträning,
 • …bilträning,
 • …valpuppfostran,
 • …introducera en ny valp till den existerande hemma hunden,
 • …läsa hundspråk under ”släpp” där varje hund fick träffa en annan hund och mycket mer…
Ellinor och Sushi hittade flera nya verktyg.

Utveckla och Stötta Fodervärdar

Jonas och jag tror på att det är hundägarna vi ska hjälpa till att utveckla och inspirera till att få en bättre och lättare vardag med sin hund. För får våra fodervärdar mer kunskap och ett brinnande driv att uppfostra en lugn och sansad tik så kommer våra valpkullar att bara bli bättre och bättre mentalt. Forskning visar nämligen att stress inte bara påverkar individens immunförsvar (kan utveckla allergier/känsligheter under hög stress en längre tid). Stress kan även förändra det genetiska arvet till det sämre hos fostret och den diande valpen pga hormonpåslaget.

Hundmöten och balans i vänta.

Pixie Smet och Vallade Får

Det var flera highlights från dagens äventyr. Den absolut bästa var nog när Pixie slet sig från mitt retriverkoppel (som var inställt med stoppet för Kyra) och drog rakt in i fårhagen och började valla fåren. Frökens uttryck när hon kom tillbaka på min tredje inkallning var det lyckligaste jag har sett: ”MAMMA, MAMMA SÅÅÅG DU VAD JAG GJORDE!” Jag kopplade henne, skrattade åt min dumhet och berömde glatt. Fick be djupt om ursäkt till Johan men han tog det med gott mod.

Pixie hade de bästa 30 sekunder i sitt liv

Fria Släpp: Hundar Fick Leka

Vad som bekräftade min känsla av kvalitén hos våra hundar var att de alla var genuint kloka individer som de fria släppen visade. Vi parade ihop dem efter ras, ålder och kön så att alla hundar fick chansen att möta en annan hund helt fritt i en TOM fårhage. Sedan fick vi träna på att läsa hundarnas språk, jobba på inkallning och när vi ska splitta hundarna och lugna ner leken. Att få se Sushi (2 årig staffetik) som först var så osäker och försiktig till slut våga göra lekinviter till Mario (7 årig staffehane) och bli mer självsäker var underbart. Mario är så ”självklar”och trygg att Sushi kunde andas ut och inte behöva vara på sin vakt.

Aussien Pixie fick träffa Contin Cava för första gången

Emelie med Diego (1.5 årig Conti hane) och Olivia med Leo (3 årig amstaffmix hane från Irlands gator) fick lära sig hur de ska jobba med passivitet, styra leken, kontakt och kommunikation med grabbarna då de umgås privat.

Min underbara mamma Inger, Mario och jag.

Inkallning

Vi jobbade massvis med inkallning med extern belöning och motivation. Det pirrade t.o.m. i mig när vi sprang IFRÅN hanar och löptikar och kallade in dem FÖRBI allihopa – vartenda ekipage klarade det utan tvekan och vi kunde du konstatera att dagen hade gett resultat redan då.

Vem är bäst? Märta eller Erika?

Tack #NordicCanineFamily

Jag vill tacka alla våra fina ekipage från #NordicCanineFamily för ert hårda jobb, ert engagemang och kärlek. Ni gör vårt arbete värt varenda sekund utav slit, och ett stort till Johan själv.

Nu siktar vi in oss på kennelträffen i augusti, lite rallytävlingar tillsammans i september och sen Stor Stockholm då vi kommer dit hela gänget!

Tonåringen Cava , Conti, växer och gror.

Tack till Anna Erica Andersson för alla fina bilder och till Andreas och Gustav för att ni filmade!

Translate »