Börja direkt med att klippa klorna även om de inte är superlånga och gör det hela till en mysig stund med valpen för att vänja den vid upplevelsen. Ett tips är att ta ett par klor om dagen eller kanske en hel tass. Sluta när det går som bäst varje gång istället för att pröva lyckan med ”bara en klo till”. Vi har klippt valparnas klor sedan 2 veckors ålder med 3-5 dagar mellanrum.
Skulle du råka klippa lite för långt och råka klippa av pulpan kommer valpen att tjuta till och det kommer att blöda lite lätt. Det är då viktigt att du som ägare inte gör en stor sak utav det utan bara rycker på axlarna, hämmar blödningen om nödvändigt med ”Blodstopp” eller potatismjöl. Du bör ha förberett dig med detta inför varje klippning om olyckan skulle vara framme för lättillgänglighet. Fortsätt sedan att klippa någon eller några klor till för att avsluta klippningen i positiv ton och belöna som alltid med mys och gobit. Högaktiv lek efter kloklippning som belöning kommer öka hundens egen förväntan och därmed stress.
Om du stressar upp dig eller grips av panik och” gör en stor grej” utav att du råkat klippa i pulpan kommer denkänslan att influera och smitta av sig på valpen som kan komma att tycka kloklippning är en otäck upplevelse.
- För långa klor påverkar hela hundens benställning och därmed belastningen. Ökar risken för kloskador.
- Använd en vass klotång. En slö klotång klämmer innan den börjar skära – onödigt obehag.
- Håll inte bara i själva tassen utan även i klon när du klipper.
- Klipp i flagor och runt pulpan
- Kloslipar finns som är laddningsbara. Men kan även de upplevas som obehagliga av hunden i början.
- Blodstopp/potatismjöl. INGEN PANIK!