1.10.04. Foder

Valparna är uppfödda efter digivningen med VOM Puppy färskfoder och ett glutenfritt valpfoder som innehåller antioxidanter, förstklassiga fettsyror från lax stödjer utvecklingen i valparnas hjärna. Det proteinrika receptet främjar uppbyggnaden av en stark, slank muskulatur under tillväxten. Taurin och L-karnitin är viktiga näringsämnen för hjärtat, och är lika nyttiga både för valp och tik.

Valparna har dessutom fått provsmaksbitar av lite av varje som serverats familjen hemma för att vänja magarna vid olika bakteriekulturer och råvaror. Genom att variera en del av det dagliga fodret hemma blir magen inte känslig på grund av enformig kost. Vi vill ta fram hundar som inte är känsliga för olika födoämnen och då måste mamman när de är i magen och när de diar äta en mångsidig kost samt de själva gör så under sitt första år. Om er valp aldrig får äta spannmål, kyckling, foder med jäst osv så kan den utveckla en överkänslighet mot detta fast att det inte ligger genetiskt i arvet från sina föräldrar.

Vi rekommenderar er att i början ge er Nordic Canine valp följande:

  • Bas-torrfoder 50% av dagskosten
  • Vom Puppy färskfoder 25% av dagskosten
  • Andra foder 25% av dagskosten

Vill ni sedan fasa över till ett annat foder var noggranna att se till att det är anpassat till en ung valp i växtfas. Vi rekommenderar att behålla en del utav kosten som färskfoder för den godartade bakteriekulturen samt ge valpen varje dag ett annan sorts livsmedel anpassat för en hund (ej kryddat, ej stekt eller kokt osv) för att utveckla motståndskraft och ej överkänslighet. Tex: ost, kött, sallad, korv & bröd.

 

UTFODRINGAR

Valpen har fått mat flera gånger om dagen sista veckorna. Vi har då blött upp torrfoder i vatten en stund innan det skall ges under de första levnadsveckorna. Mellan 8 – 16 veckor bör den äta 4 gånger om dagen. Efter 4 månaders ålder går man ner till 3 gånger per dag och vid 10 månaders ålder ner till 2 gånger om dagen, som man sedan håller för resten utav hundens liv.

Efter hand som valpen växer ökar man mängden foder. Lättast är att följa foderpåsens tabell. Blir valpen lite tunn öka mängden foder, blir valpen lite rund minska mängden foder. Vill man så kan man ganska snabbt ge fodret torrt. Torrt foder är bra för tänderna och tar ofta längre tid att äta.

Om valpen inte äter avlägsnar du matskålen och serverar den igen vid senare tillfälle. Detsamma gäller om valpen ätit upp, detta gör att hunden lär sig mat rutiner. Ömka och truga snälla inte och lägg inte till en massa smakämnen för att muta då detta har en bakvänd effekt på en hund. Om valpen fortfarande inte äter på 12-24h sök hjälp.

Låt valpen vara ifred och ha lugn och ro medans den äter, acceptera inte att småbarn eller andra hundar stör valpen när måltiden serveras. Att träna en valp till att dela med sig av sin mat är enligt vår ödmjuka åsikt en onödig grund för konflikt. OM ni ska närma er en ätandes valp gå då dit med mer godbitar i handen å släng i skålen så att valpen har en positiv förväntan på att någon närmar sig den när den äter. Den har konkurrerat om mat hela sitt liv och kommer eventuellt i början tro att den måste göra det hos er också.

Translate »