1.09. Första Tiden hemma

TRYGGHET OCH RELATION

När du får hem din valp, känns det säkert lika spännande vare sig det är din första hund eller din femte. Har du tur kan ni få vara tillsammans i många år – ett stycke liv att vara lycklig över att ha fått upplevt tillsammans. Men kom ihåg – att hur valpen blir som vuxen beror på vad du och din familj gör den till – att det är i den lilla gulliga, spralliga valpen som den vuxne hunden formas och skapas.


När valpen gör sin entré i ditt hem har den kanske den mest formbara perioden i hela sitt liv. Det är nu ni ska lära er att språka och kommunicera med varandra och det är nu du ska bygga upp hens trygghet och förtroende för dig. Det är bra om hela familjen är samlad så att valpen från början får en uppfattning om vilka som hör till familjen. Det stärker flockkänslan. För att valpen snabbt ska känna sig trygg i sitt nya hem ska familjen uppföra sig så naturligt som möjligt, inte vara för påträngande och lurpassa på valpen. Låt den söka sig till er själv. Prata uppmuntrande när den gör det och mys med den eller lek om tempot är igång.

Ett förslag är att vara sparsam med besök de första dagarna (2-7 dagar beroende på individ). Valpen ska binda an till er är tanken och inte hela grannskapet. Låt valpen landa lite, den har precis lämnat mamma, syskonen och resten av Nordic Canine flocken och känner kanske en lätt separationsångest. När ni känner att ni har byggt en relation och kontakt med valpen så är det kanon att börja med besök och undersöka världen tillsammans. Åk bil, träffa vänner, undersök grannskapet, skogen och se till att saker som dammsugare, musik, och liknande används som vanligt. Fram till 12 veckor läggs grunden för valpens framtida personlighet. Ta vara på den här tiden och gör den till ett minne för livet. Skulle valpen börja bli ängslig eller rädd i vissa situationer, tex för dammsugare, är det viktigt att du inte ”ojjar” dig med valpen, ”är den läskig? Lilla vän då… den är inte farlig” detta beteende förstärker oftast bara hundens rädsla för det som skrämmer den när husse eller matte ger svar på rädslan valpen känner för något och den förstår ju faktiskt inte vad du säger när du försöker trösta den. Försök avleda och fortsätt med det som oroar valpen lite till. Troligen ignorerar valpen det skrämmande inom kort.

Prata mycket med din valp, så hen lär sig känna din röst och tonläge. Kramas och mys ofta, lyft sällan. Sitt ner och låt valpen vara i knäet, mys, brottas eller bara vila er. ”Banna” den inte så fort den vill undersöka saker och ting – och då gärna med munnen som valpar gör. När en ägare konstant ”nejar” en valp gör det valpen bara osäker på sig själv och hur den ska bete sig. Bryt beteende genom att avleda med något som valpen får göra och beröm sedan när valpen gör det istället. Exempel: den biter på en sko. Ta fram ett tuggben och  dra den i flykt-rörelser som triggar valpen jaktinstinkt som är kopplat till lek. När valpen jagar ifatt den kampa försiktigt lite innan den vinner sitt tuggben (se del om Valphage).

När ni är ute med er valp våga säga ”nej tack” till människor som vill kela och klappa valpen. Det kan bygga upp en förväntan att varje person är till för valpen och kan resultera i en stressad inställning och mycket dragandes i koppel.

Tänk snälla på att valpen aldrig borde lämnas ensam med barnen för allas säkerhets skull, en vuxen bör alltid vara med. Valpen ska aldrig bli en leksak till barnen! Barnen ska aldrig bli en leksak för valpen! Exempel: när de sylvassa valptänderna biter efter strumpor eller klänningar ha en kampleksak redo och lär barnen att kampa med valpen som avledning. Markera också vad som är ok och inte samt håll den linjen hela tiden. Inkonsekvens leder till osäkerhet hos en hund. Det är era regler som gäller i er familj.

Den tid du investerar i din valp och bygger relation, leker och sätter grundregler har du tillbaka under hela hundens liv. Njut utav tiden och hitta ert eget sätt att forma och stötta just den här lilla individen till en toppenkompis.

SOV TILLSAMMANS

Ha en madrass på golvet där valpen ska sedan sova. På det sättet så får ni ett toppentillfälle att knyta an. Samt så känner du om den vaknar och behöver gå ut och kissa på natten under den tiden då kissblåsan fortfarande är liten och otränad. Att använda dig av en valphage att låta valpen sova i hjälper valpen att slappna av då du tar bort dess möjlighet att oroligt försöka utforska hela rummet på natten. Hemma hos oss lägger vi en madrass i valphagen de första veckorna. I vår värld behöver ett flockdjur, speciellt en så liten krabat, närkontakt både fysiskt och emotionellt.

LEK TILLSAMMANS

Leksaker i all ära men för många och konstant tillgängligt kan rent av skapa dåliga vanor att förstöra och ge hunden för mycket självständighet – speciellt för er som eventuellt vill tävla i framtiden. Dragkampa med hunden på bra underlag (ej hala golv). Lek kull utomhus. Kurragömma vart ni än är där valpen är säker lös. Göm torrfoder runtomkring i lägenheten eller på tomten för sökövningar. Brottas mycket med valpen och lär er varandra. En glädjefylld och säker lek där alla får vinna är grunden till en underbar relation, ledarskap och tillvaro. Försök få den mesta leken valpen aktiverar sig i skall vara med dig, detta stärker relationen mellan hund och människa.

Utforska huset, trädgården och de närmaste områdena tillsammans.

När valpen känner att det är ni som är dennes nya flock, att ni betyder trygghet, värme, mat och kärlek så kan man börja vistas i nya miljöer mer och mer och rätt snabbt dagligen.

OLIKA SORTERS LEKSAKER

Tänk på att man kan tillverka många leksaker själva hemma OCH att det du låter valpen leka med en gång kan du ej “nejja” den för nästa gång så välj med förnuft och var konsekvent. Ett exempel är att den trasiga strumpan var ok igår men det är inte de hela och nya strumporna imorgon. Leksakerna är till för samspel och som belöning när valpen gör rätt. Att ha en drös med leksaker på golvet konstant är tyvärr inte så positivt som man kan tro – det gör att leksakerna och leken med dig tappar värde.

DRAGKAMPSLEKSAKER

Ha leksaker som du dragkampar med hunden med hemma. Mjuka långa trasor, rep med knutar och liknande. Ju äldre valpen blir ju rejälare leksaker. Det är otroligt bra för valpens styrka i käkmuskelaturen. Låt hunden vinna dragkampen gång på men på ett sätt som för hunden är realistiskt så den känner att den vunnit ärligt. Byteslekar med två exakt likadana dragkampsleksaker är kanon för framtida inträning som ”loss” och liknande övningar.

TUGGLEKSAKER

Nylonben, horn och sega tuggben som är tar lång tid för valpen att äta upp är otroligt bra. Fyll kongar med uppblött torrfoder eller tinat färskfoder och frys om och ge valpen i sin hundbur eller valphage. RAUH-ben är en favorit hos oss och vi ser alltid till att tuggben av olika slag finns tillgängligt för de små raptorerna för att slippa att de biter på möbler och familjemedlemmar.

BOLLAR


De flesta hundar älskar bollar, att jaga dem, att hämta dem och att bita på dem. Se till att ta till vara på denna lek med hunden och njut av samarbetet du och din hund bygger upp med hjälp av bollens lycka.

Tänk på att luddiga tennisbollar, den håriga mjuka ytan hos tennisbollar, fungerar som en fil och slipar bort emaljen från hundens tänder. Vi rekommenderar istället en boll i gummi, plast eller läder som är skonsam mot hundens tänder.

PIPLEKSAKER

Pipleksaker, tro det eller ej, anses av många att vara en av de kanske mest ”onödiga” leksakerna i ett hundliv samtidigt som det är så otroligt kul att iaktta en hunds lek med dem. Den är självbelönande vilket gör din roll mindre i valpens liv. Om det endast var självbelönande kan det fortfarande vara en ide att ge valpen en klassisk pipleksak från ex ”Dollar $tore” men om valpen visar ett hetsigt och nästan beteende då den blir stressad utav ljudet så föreslår vi att använda dem ytterst sparsamt. Vill du lägga en god grund för dragkampslekar, vill i framtiden träna skydd, apport eller liknande bör du inte använda pipleksaker då detta lär valpen bita gång på gång istället för att bita och hålla i. Självfallet går detta beteende att träna bort men är otroligt svårt om valpen fått härja fritt med pipleksaker under sin uppväxt då varje bett ger stimulans via ett pip.

 

Translate »